Na festivale Jeden svet uvedú 70 domácich a zahraničných dokumentárnych filmov

23.11.2011 Bratislava

Bratislava 22. novembra (TASR) - Počas 12. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet 2011 ponúknu návštevníkom 70 dokumentárnych filmov zahraničnej i domácej produkcie v ôsmich tematických sekciách. Festival sa uskutoční od 29. novembra do 4. decembra 2011 v Bratislave v Kine Lumiére (bývalé Charlie centrum), v Kine Mladosť, Kultúrnom centre Dunaj a ďalších miestach. O festivale dnes novinárov informovali zástupcovia občianskeho združenia Človek v ohrození, riaditeľka festivalu Nora Beňáková, projektová manažérka Eva Sládková a niektorí zahraniční organizátori sprievodných podujatí.

V tomto roku festival reaguje na komunikačné trendy v spoločnosti novou sekciou Nové médiá menia svet, ktorá sa zameriava na význam moderných technológií napríklad aj v súvislosti s revolúciami v arabskom svete. Ďalšie sekcie sú: Cesty ku slobode (o aktivitách jednotlivcov aj skupín v nedemokratických režimoch v Barme, Bielorusku, na Kube a ďalších), Ženské svety (príbehy hrdiniek, ktoré sa v Iráne, Afganistane a ďalších krajinách snažia o emancipáciu a zmenu myslenia spoločnosti), Eko aktivizmus (o problémoch našej planéty a snahách aktivistov na jej záchranu) i ďalšie.

Slovenský dokumentárny film 2010/2011 je jedinou súťažnou sekciou festivalu, v ktorej o najlepšom slovenskom dokumente uplynulého roka a udelení Ceny Jedného sveta rozhodne trojčlenná medzinárodná porota.

O workshope filmovej žurnalistiky Nisimazine, ktorý je súčasťou festivalu, novinárov informoval jeho organizátor Matthieu Darras. Tento workshop sa v minulosti konal v Cannes, Abú Zabí, Rio de Janeiro, Teheráne a v ďalších významných centrách filmových festivalov. Tento rok prichádza po prvý raz na Slovensko a organizátori z európskej asociácie Nisi Masa si vybrali práve festival dokumentárnych filmov Jeden svet. Workshop umožní mladým filmovým kritikom, videoblogerom a fotografom získať poznatky a skúsenosti od odborníkov z Francúzska, Nemecka a Slovenska o tom, ako písať recenzie a kvalitne informovať o kinematografii.

Sprievodnými podujatiami prehliadky dokumentárnych filmov budú aj diskusie a semináre na aktuálne témy, ako sú Arabské revolúcie, Diktatúra v Bielorusku, Segregácia Rómov, Jadrová energia po Fukušime, Dožijeme sa na Slovensku spravodlivého súdnictva? a iné.

Otváracím filmom 12. ročníka festivalu Jeden svet bude 29. novembra dokument Väznica Irán.

Už od začiatku festivalu Jeden svet pôjdu filmy postupne aj do ďalších regiónov Slovenska. V tomto roku festivalové filmy premietnu okrem Bratislavy v ďalších 24 slovenských mestách.
 

Vyberte región